13 Aralık 2011 Salı

Çanakkalespor?



Geçtiğimiz günlerde 2001 krizinden bu yana borç batağında bulunan şehrimizin en önemli kuruluşlarından Dardanel A.Ş'nin hisseleri Ülker Grubu tarafından satın alındı. Şirket şu an uzakdoğulu bir yabancı şirket ile beraber üç ortaklı bir şirket halinde.


Bu durumda Dardanel A.Ş bünyesinede bulunan Dardanel Spor Faaliyetleri A.Ş'nin akıbeti merak konusu idi. Başkan Niyazi Önen yaptığı açıklama ile klübün Dardanel A.Ş'den ayrılacağını ve isminin değiştirileceğini söyledi. Klübün renkleri ve armasına dokunulmaksızın sadece ismi değiştirilecek.


Bu ismin ne olacağı hususunda tartışmalar süredursun, asıl mühim olan Niyazi Önen'in Dardanel A.Ş tarafından finanse edilen bu klübü nasıl idare edeceği. Klübü satmak-devretmek gibi bir tasarrufunun olmadığını "Klübün başkanı yine ben olacağım" açıklamasından net olarak anlaşılıyor. Fakat her ay 300 bin TL gideri olan bir klübü, üstelik şirketini de satmış durumdayken nasıl çekip çevirecek mrak konusu.


Şu aşamada Niyazi Önen'in iki seçeneği olduğunu düşünüyorum. Birincisi; altını çizerek masraflarından bahsettiği bu klübü yıllarca izole ettiği Çanakkale halkına ve Çanakkaleli iş adamlarına açmak durumunda kalacak. Açık konuşmak gerekirse, İÇDAŞ gibi Kale Grubu gibi şehrin önde gelen kuruluşları ile bu klübü birlikte idare etmesi gerekecek. Zira bundan önce oluşturduğu yönetim kurullarının aslında ne kadar vasıfsız ve piyon olduğu düşünülürse bu Niyazi Önen için zor bir durum olabilir. Yıllarca ticari çekişmeleri yüzünden bu klübe sırtını dönmüş olan Çanakkaleli futbolsever iş adamlarının böyle bir oluşuma nasıl bakacağını kestirmek mümkün değil tabiki. Özetle; Niyazi Önen'in ilk seçeneği klübü Çanakkalespor adı ile "şirket klübü" statüsünden sıyırıp "camia klüp" niteliğine bürümesi. Yıllardır bunun özlemini çeken taraftarlar olarak kendisinden bu tarz bir hareket bekliyoruz.


İkinci seçeneği de klübü yine kendine ait başka bir şirket üzerinden sürdürmesi ve mevcut yapıyı koruması. Bu durumda klüp son 15 yılda benimsediği gibi genç oyuncu yetiştirme-satma politikasıyla faaliyetlerini sürdürecek. Fakat gerek klübün sportif olarak bulunduğu konum gerekse bir çok yaş grubunda mücadele eden oyuncular kitlesinin artan masrafları göz önüne alındığında bu sistemi uzun vadeli olarak üstelik eskisi gibi Dardanel A.Ş tarafından desteklenmeksizin sürdürmesi muhtemel görünmüyor. Elindeki futbolcu grubunun piyasa değerinin bundan 5-6 yıl öncesine göre yitirdiği değeri bugün hepimiz görebiliyoruz. Kısacası bu ikinci seçenek hem Niyazi Önen hem de bugünki adı ile Dardanelspor için aslında bile bile lades demek olabilir.


Her hali ile son 3 yılını başarısızlıklar ve terkedilmişlikler içerisinde geçiren Dardanelspor'un tek çıkar yolu kent ile tekrar kucaklaşmasıdır. Niyazi Önen içinde bulunduğu bu durumu avantaja çevirebilir. Yeter ki "Tek Adam" kompleksinden sıyrılabilsin. Yanında başka Çanakkaleliler varken de bu taraftar onu desteklemeye hazır.